top of page
Keresés
  • Szerző képeRenArt

Mi is az a Művészetterápia?

Frissítve: 2018. febr. 22.

Bárkinek mondom, hogy Művészeti Terapeuta lettem, a hirtelen szemcsillanás után jön a kérdés: az meg mi? Művész vagy? Festesz? - de jó!


Hát igen, nehéz is azonnal kitalálni, hiszen egy fiatal terápiás módszerről van szó.

Főként, hogy még nem terjedt el széles körben.


Maga a terápia nagyon leegyszerűsítve úgy képzelhető el, mint egy lelki konditerem.

Ha a testedet nézzük, mondjuk észreveszed magadon, hogy meghíztál. Elmész, veszel egy bérletet a konditerembe, fogadsz egy jó személyi edzőt. Ha szerencséd van, máris tudja miként formáljon téged szakszerűen, hogy bírja a keringésed, az ízületeid, és még az izmaid is fejlődjenek. Aztán ha elég kitartó vagy, és jó a módszer, akkor szuper eredményeket fogsz elérni.



Na jó, térjünk vissza a lélekre... :)

Szóval itt is ilyesmi zajlik, csak lelki szinten. Észreveszed, hogy valami nem stimmel. Mindig ugyanabba a hibába esel, megint ott tartasz, hogy mindenki hibás körülötted, Te vagy az egyetlen normális ember, mégis elkerül Téged a NagyBumm, a Jószerencse.

Észbe kapsz, hogy ez így nem mehet tovább. Elmész egy jóshoz, aki tudja a tutit. Pillanatnyi örömödben megnyugszol, de valahogy másnap reggel is nyomaszt a gondod. Veszel egy nagy lendületet, és lélektrénert választasz.

Beiratkozol egyéni, vagy csoportos terápiára, és találkozol hasonszőrű emberekkel, akik szintén így vagy úgy, de olyasmi problémával küzdenek, mint Te. Megnyugszol, hogy nem vagy egyedül. Megnyugszol, hogy végre ért valaki!


És a kaland itt kezdődik! Önismereti utazás! Lelki edzés!





Ide is kitartás kell, türelem. A régi sebeket, sérüléseket nagyon nehéz 5 perc alatt felismerni, és elsimítani. Egyáltalán mire rájössz, hogy mit miért csinálsz, és hogy ki is vagy valójában, már el is telt pár év önismerettel.


A művészeti terápia egy nagyon szelíd módszer. Akik hozzám járnak, azért szeretik, mert hatalmas szabadságot ad nekik, végre megélhetik magukat, és katartikus felismeréseket tapasztalnak meg. A módszer rövid jellemzése: lassan, de biztosan! :)


Csoportban zajlik, minden alkalommal természeti hangolódással kezdünk.

Ez azért fontos, mert a külső és belső világot így tudjuk harmonizálni. Megérkezel általa önmagadhoz. Egyáltalán észreveszed, hogy milyen hónap is van, és annak mi is (lenne) az üzenete.

Elmondod, hogy hogy vagy, hogyan érkeztél. Beszélsz magadról, és az aznapi téma kapcsán feleleveníted az emlékeidet, élményeidet.

Az adott témát körbejárjuk, és most jön a lényeg! Mindjárt megtudod, hogy miért is művészeti a művészetterápia! :)





Következik egy relaxáció, ahol csukott szemmel megérkezel szép lassan, nyugodtan önmagadhoz. Felolvasok egy verset, amit pedig egy komolyzenei mű követ. Meghallgatod, majd ezután visszahozlak a relaxációból. Máris bekapcsoltunk két művészeti ágat: költészet, zene. Ezek hatására "látni" fogsz egy képet magadban. Ez egy szimbolikus üzenet, amit a lelked a felszínre dob. Egy olyan üzenet, amivel már nagyon kéne foglalkoznod, csak épp sosem érsz rá. Mert mindig fontosabb valami.


De a lélek ennél cselesebb, üzen. Méghozzá szimbólumok formájában, amit Neked kell megfejteni.


És itt bekapcsolunk egy harmadik művészeti ágat: a képzőművészetet!

Megrajzolod, megfested, agyagba öntöd, vagy épp montázst készítesz. Ezt általában én mondom meg. :)

És utána jöhet a kódfejtés! A legizgalmasabb rész! Mit is rajzoltál, készítettél?

Mindenkitől kapsz egy érzést/észrevételt. És itt van a kulcs! Meg persze önmagadban.

A visszajelzések, az alkotás szemlélése rádöbbent egy sor eseményre. Felhozza az emlékeket, a kérdéseket és a válaszokat önmagadhoz. Rájössz arra, hogy hol tartasz, hogy mi lehet a gond. Kívülről látod magad az alkotásod tükrében. Nagyon izgalmas. Saját magadat látod, csak éppen úgy, ahogy eddig még sosem. Leplezetlenül. Tisztán. Őszintén.

És ez már önmagában egy csoda. Meg az is, hogy itt, a foglalkozásokon tényleg az lehetsz, aki vagy. Nem kell félned, nem kell takargatni magad.

Igazi kaland kezdődik. Önmagad megismerése!


És mi kell ehhez? Semmi más, csak nyitottság. Az elfogadás, megértés, feloldás, terhek letétele jön majd vele együtt.


És igen, nem művészkedünk, nem festő vagyok. Hanem egy olyan vezető, aki az utadon segít megérteni magad még jobban. Az eszközeink művésziek, de az a legjobb, ha egyáltalán nem értesz a képzőművészetekhez. Festeni sem tudsz, rajzolni sem, meg még agyagozni sem. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy engedd meg magadnak, hogy a lelked megszólaljon, és üzenjen az eszközökön keresztül!


És akkor igazi művész leszel... lelked művésze!










127 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page